Hos oss finns ett 30-tal får, merparten Gotländska Pälsfår men också några blandrastackor.

Siwan kom först till gården. Hon är och förblir nr 1! Denna fantastiska tacka som fött över 30 lamm och som nu är pensionär och mentor åt de yngre. Älskade Siwan - en urmoder och en urkraft för hela företaget. För att hedra henne har hon blivit en självklar frontfigur till Kullans nya logo.  Idag är hon 16 år och vi tar en dag i taget. I hennes närhet suddas tid och rum ut. Siwan har också varit en mentor till oss människor. Hon har lärt oss otroligt mycket om får och dess egenskaper. Genom åren har vi byggt ett starkt band genom ömsesidig tillit och kärlek. 

Fåråret hos Kullans Lycka börjar i april, när lammen föds. En rolig och orolig tid med ständig tillsyn och mycket lammdoft i kläderna. När lammen är ca 1 månad släpps de ut tillsammans med sina mammor och övriga på sommarbete. Den bästa dagen på året. Före midsommar infaller en fin tradition, då en grupp ungtackor åker på sommarbete till Källstorp, hos trogna markägarna Pernilla & Kristian. Sedan flyter sköna sommaren på med växlingar mellan två olika hagar. Nu minskar också arbetsbördan men viss tillsyn är nödvändig, som att tvätta en och annan rumpa, kolla så att ingen hoppar över stängsel och mata flasklamm.... till barnens förtjusning.  När det är dags att hämta hem fåren från sommarbetet känns det som hösten kommer krypande. Nu ses flocken över och baggarna delas från sina mammor. Killarna får nu gå i en egen hage med "Skruff", vår kastrerade bagge som blir en trygg klippa i gruppen. I mitten av september är det dags att börja stödutfordra. Först med hösilage som sedan kompletteras med kraftfoder under dräktighetsperioden.

När novembermörkret är här är det dags att förbereda sig mentalt på den kommande slakten. Vi kör våra djur själva till slakteriet i Skara. En period som är mörk på många sätt. Man vänjer sig aldrig.... och det tror jag är bra! Hjärtat är med hela vägen. Det ska vara jobbigt. 

När slakten är över så är det också dags för baggen med stort B att komma på besök och gå tillsammans med den gruppen tackor som ska lamma nästa år. Han lånas in från en annan fårgård som vi samarbetar med och det har blivit ett bra upplägg med tanke på att vi också har pensionärer och småtjejer här. Fem månader efter att baggen hälsat på är det dags för de ny lammen att födas - och så är cirkeln sluten.

Skötseln av djuren är Kullans egen uppgift. Allt från vaccination, klippning av klövar, hullbedömning och hantering. I samband med att lammen föds är det också en del i jobbet att få vara jordemoder. Hjälpa de små till världen om de ligger fel. Klappa, busa, trösta och finnas där. Att få vara nära fåren skapar band och de blir också trygga och tillgivna individer.

Alla tackorna har namn men de själva känner mer med flocken än med sitt namn..... ett påhitt av fårfarmerskan själv. Men det blir lite mer personligt än alla dessa nummer. Ruth - Ingeborg - Pyttan- Svea - Majken.... ja, listan är lång!

Genom åren har det fötts ca 300 djur på gården. Många individer har också fått ingå i nya flockar runt om i bygden. Kullans Lycka är numera stolt leverantör av livdjur till ca 10 nya fårgårdar.

Leve landsbygden och dessa enastående djur!